Evo recepta za ukusnu pitu sa gljivama jablanovačom (topolovačom) i sirom. Ove gljive su blagog, orašastog ukusa i savršeno se slažu sa sirom u piti.
PITA SA GLJIVAMA
JABLANOVAČOM I SIROM
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 300 g svežih gljiva jablanovača (ili topolovača)
- 250 g feta sira (može i kombinacija feta i sitnog sira)
- 2 jajeta
- 150 ml jogurta
- 100 ml kisele pavlake
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka (opciono)
- So i biber po ukusu
- Malo peršuna ili majčine dušice (opciono)
- 3 kašike maslinovog ulja ili putera
- 50 ml mineralne vode
Priprema:
-
Priprema gljiva:
- Gljive operite i naseckajte na listiće.
- Na tiganju zagrejte 2 kašike ulja i propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast.
- Dodajte naseckane gljive i pržite 5–7 minuta dok ne omekšaju i ispari višak vode. Dodajte beli luk, so, biber i začine po ukusu. Ostavite da se prohlade.
-
Priprema fila:
- U činiji izgnječite feta sir i dodajte mu jaja, jogurt i kiselu pavlaku. Sve dobro sjedinite.
- Dodajte prohlađene gljive i promešajte.
-
Slaganje pite:
- Kore za pitu premažite blagim slojem ulja. Na svaku stavite malo fila i urolajte ili slažite slojevito u podmazan pleh.
- Ako pravite rolnice, slažite ih jednu do druge. Ako pravite slojevitu pitu, stavite tri kore, fil, pa ponavljajte dok ne potrošite materijal.
-
Premazivanje:
- Pre pečenja pitu prelijte sa malo mineralne vode i preostalog fila da bi bila sočna.
-
Pečenje:
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni.
-
Serviranje:
- Ostavite da se prohladi 10 minuta, pa secite na parčiće i služite uz jogurt ili kiselo mleko.
Saveti:
- Možete dodati rendani kačkavalj za bogatiji ukus.
- Ako volite hrskavu koricu, pitu pred kraj pečenja možete premazati umućenim jajetom.
- Dodavanje malo seckanog spanaća ili blitve daje osvežavajuću notu ovom jelu.
Prijatno! 🍽️ 😊
Slobodan Maslić
No comments:
Post a Comment