Wednesday, March 26, 2025

PITA SA JABLANOVAČOM I SIROM

  Evo recepta za ukusnu pitu sa gljivama jablanovačom (topolovačom) i sirom. Ove gljive su blagog, orašastog ukusa i savršeno se slažu sa sirom u piti.




PITA SA GLJIVAMA 

JABLANOVAČOM I SIROM

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 300 g svežih gljiva jablanovača (ili topolovača)
  • 250 g feta sira (može i kombinacija feta i sitnog sira)
  • 2 jajeta
  • 150 ml jogurta
  • 100 ml kisele pavlake
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka (opciono)
  • So i biber po ukusu
  • Malo peršuna ili majčine dušice (opciono)
  • 3 kašike maslinovog ulja ili putera
  • 50 ml mineralne vode

Priprema:

  1. Priprema gljiva:

    • Gljive operite i naseckajte na listiće.
    • Na tiganju zagrejte 2 kašike ulja i propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast.
    • Dodajte naseckane gljive i pržite 5–7 minuta dok ne omekšaju i ispari višak vode. Dodajte beli luk, so, biber i začine po ukusu. Ostavite da se prohlade.
  2. Priprema fila:

    • U činiji izgnječite feta sir i dodajte mu jaja, jogurt i kiselu pavlaku. Sve dobro sjedinite.
    • Dodajte prohlađene gljive i promešajte.
  3. Slaganje pite:

    • Kore za pitu premažite blagim slojem ulja. Na svaku stavite malo fila i urolajte ili slažite slojevito u podmazan pleh.
    • Ako pravite rolnice, slažite ih jednu do druge. Ako pravite slojevitu pitu, stavite tri kore, fil, pa ponavljajte dok ne potrošite materijal.
  4. Premazivanje:

    • Pre pečenja pitu prelijte sa malo mineralne vode i preostalog fila da bi bila sočna.
  5. Pečenje:

    • Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni.
  6. Serviranje:

    • Ostavite da se prohladi 10 minuta, pa secite na parčiće i služite uz jogurt ili kiselo mleko.

Saveti:

  • Možete dodati rendani kačkavalj za bogatiji ukus.
  • Ako volite hrskavu koricu, pitu pred kraj pečenja možete premazati umućenim jajetom.
  • Dodavanje malo seckanog spanaća ili blitve daje osvežavajuću notu ovom jelu.

Prijatno! 🍽️ 😊

Slobodan Maslić

No comments:

Post a Comment